Silver orsakar resistens

Silvertillsatser i bland annat hygienprodukter kan vara en orsak till antibiotikaresistens enligt en ny avhandling.

4 maj 2015, kl 10:53
1

Det är Susanne Sutterlin och kollegor vid Uppsala universitet som i sin forskning funnit att silver verkar kunna framkalla resistens mot antibiotika. Susanne Sutterlin är specialistläkare i klinisk mikrobiologi och lägger fram sin avhandling den 8 maj.

Tungmetallen silver har på senare år fått ett allt bredare användningsområde, inom sjukvården används den allt mer i sårförband eller medicintekniska produkter, men man stöter också på den i till exempel hygienvaror. Syftet med användningen är att avdöda bakterier.

I sina studier fann Susanne Sutterlin och hennes kollegor att silver saknade en bakterieavdödande effekt mot viktiga sårbakterier. Tarmbakterier dödades visserligen av silver men några viktiga sjukdomsframkallande bakterier i den gruppen hade gener som kunde göra dem silverresistenta. Men det mest oroväckande fyndet, enligt forskarna, är att silver också tycks kunna framkalla resistens mot antibiotika.

Silverresistensgener fann forskarna främst i bakterier som forskarna isolerat från människor i Sverige. Hos till exempel kinesiska barn var dessa gener sällsynta. Forskarna menar att det tyder på en kraftig koppling mellan silverresistens och den livsstil som finns i Västvärlden.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Allting går i cirklar tydligen, eller i detta fall kanske plasmider… Bakteriell silver-resistens har varit känd sedan tidigt 1980-tal (bland annat välbeskrivet av den adekvat namngivne S Silver) så jag ser fram emot att läsa avhandlingen!

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng