Annons

Seroquel kan granskas på nytt

Samtidigt som Astrazenecas preparat Seroquel får godkänt för
behandling av barn med schizofreni och bipolär sjukdom höjs röster som
vill granska preparatet. Experter inom FDA menar att ett ökat antal
rapporter om biverkningar gör frågan aktuell.

7 dec 2009, kl 13:53
1

Annons

Det är anställda inom den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA som uppmanar till ytterligare studier av nya atypiska antipsykotiska läkemedel. Anledningen är att myndigheten sett ett ökat antal rapporter om att barn och unga som behandlats med preparaten drabbats av metabola biverkningar.

När FDA-anställda bland annat granskat hälsoförsäkringsärenden har de sett en trend mot att barn som fått preparat som Seroquel (quetiapin) eller Zyprexa (olanzapin) i högre grad andra drabbas av viktökning, diabetes och förhöjt blodtryck och kolesterolvärden. Biverkningarna uppkommer i högre grad hos barn än hos vuxna och risken att drabbas är direkt korrelerad med åldern enligt FDA. De föreslår

Så sent som i fredags meddelade Astrazeneca at deras Seroquel fått utökad indikation i USA. Läkemedlet är nu godkänt för behandling av schizofreni hos barn mellan 13 och 17 år och för bipolär sjukdom hos barn mellan 10 och 17 år. Preparaten skrivs också i allt högre utsträckning ut till barn för icke godkänd användning, exempelvis för adhd, uppmärksamhetsstörning med överaktivitet.

FDA genomförde översynen av medicinernas användning på barn sedan en grupp utomstående experter i fjol krävt mer information om de långsiktiga effekterna. På tisdag kommer myndigheten att diskutera de nya rönen vid ett offentligt möte tillsammans med den gruppen.

Astrazeneca har tidigare meddelat att varningstexterna för Seroquel har uppdaterats och ska innehålla information om viktökning och andra biverkningar som observerats i studier på vuxna.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Jag är mest orolig för den hjärtklappning jag fått efter en månads användning av medicinen Seroquel 25 mg x 4.Dessutom har jag läst att blodfetterna kan höjas!! och för dem tar jag redan blodfettssänkande medicin + att det varnas för en ökning av blodsockret……..min mor hade åldersdiabetes! så min oro för dessa har blivit större än effekten!!! hoppas ni kan lugna…….mvh karen