Annons
Ny läkemedelskandidat minskade fetma i studie

Ny läkemedelskandidat minskade fetma i studie

Personer som fick den aptitdämpande substansen semaglutid gick ned klart mer i vikt än placebogruppen.

12 feb 2021, kl 07:00
0

Det danska läkemedelsföretaget Novo nordisk vidareutvecklar sitt diabetesläkemedel semaglutid för behandling även av fetma. Idén är att utnyttja substansens effekt på hjärnans system för aptitreglering. Eftersom semaglutid dämpar aptiten hoppas företaget att läkemedlet ska kunna introduceras som en ny behandlingsmöjlighet i fetmavården.

I en aktuell dubbelblind studie såg forskarna bland annat att drygt en tredjedel av dem som behandlades med semaglutid gick ned över 20 procent i vikt under de 68 veckor som testet pågick. Studien har publicerats av New England journal of medicine.

Injektioner med semaglutid

Studien var en multicenterstudie 16 länder. Forskarna rekryterade 1 961 personer med övervikt eller fetma. Det handlade om personer med ett body mass index, BMI, på 30 eller högre och som inte hade diabetes. De randomiserades så att två tredjedelar hamnade i semaglutidgruppen och en tredjedel i placebogruppen.

En gång i veckan fick deltagarna ge sig själva en subkutan injektion med antingen läkemedelskandidaten eller placebo. Båda grupperna fick också olika typer av stöd att försöka ändra sina levnadsvanor, bland annat kostråd och råd om fysisk aktivitet.

De personer som tog semaglutid gick ned i genomsnitt 15,3 kg medan den genomsnittliga viktnedgången i placebogruppen var 2,6 kg. Hälften av dem i semaglutidgruppen blev av med 15 procent eller mer av sin ursprungliga vikt medan bara knappt fem procent av kontrollpersonerna gick ned så mycket.

Andra riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom minskade också signifikant mer i semaglutidgruppen.

De vanligaste biverkningarna av substansen var övergående illamående och diarré.

Har ansökt om godkännande

– Resultaten innebär ett stort genombrott för att förbättra hälsan för människor med fetma. För första gången har vi med läkemedel lyckats nå resultat som hittills bara varit möjliga med fetmakirurgi.

Det sade en av de ledande forskarna bakom studien, professor Rachel Batterham vid University college of London i ett pressuttalande när studien publicerades.

Brittiska BBC har intervjuat en av försökspersonerna i studien. Hon berättar hur läkemedelsbehandlingen förändrade hennes inställning till mat och gjorde det mycket enklare att gå ned i vikt. Men hon tillägger också att nu när hon inte längre tar semaglutid så känns det åter som att hon har ”en ständig kamp med mat”.

Novo nordisk har ansökt hos både FDA i USA och EMA i EU om läkemedelsgodkännande av semaglutid för behandling av fetma.