Scheelepriset till pionjär som möjliggör nya terapier
Peter Schultz.

Scheelepriset till pionjär som möjliggör nya terapier

Schelepriset 2023 går till forskaren Peter G. Schultz som gjort pionjärinsatser inom kemi och syntetisk biologi.

19 jan 2023, kl 14:30
0

Mottagare av 2023 års Scheelepris är den amerikanske forskaren Peter G. Schultz, som gjort betydelsefulla vetenskapliga insatser i gränssnittet mellan kemi, biologi och medicin. Peter G.Schultz är verksam vid Scripps Research Institute i kaliforniska La Jolla där han är vd och professor i kemi.

Hans arbete sträcker sig över flera decennier. Två befintliga läkemedel och flera på gång är exempel på resultaten.

– Jag är glad över att få det här priset – det understryker min oerhörda lycka att arbeta med så många enastående människor under hela min karriär, säger Peter G. Schultz.

Banbrytande på flera sätt

Genom sitt arbete inom kemi och syntetisk biologi har Peter G. Schultz öppnat nya möjligheter att skapa molekyler och studera biologiska system, framhåller Apotekarsocieteten i ett pressmeddelande. Pristagaren har också handlett och stöttat många unga forskare, av vilka flera i dag har ledande befattningar vid forskningsinstitut och företag.

– Det som gör professor Peter G. Schultz till en mycket värdig mottagare av Scheele-priset är att han, förutom sina egna banbrytande vetenskapliga prestationer som pionjär inom områdena läkemedelsupptäckt och kemisk och syntetisk biologi, även har utvecklat banbrytande, möjliggörande teknologier som har legat till grund för innovation och upptäckter av andra forskare globalt, säger Robert Kronqvist, vd för Apotekarsocieteten.

Prisceremoni i höst

Peter G. Schultz forskning och vetenskapliga ledarskap har resulterat i att två cancerläkemedel nått marknaden. Flera läkemedel är också i klinisk utveckling tack vare hans insatser, säger Robert Kronqvist:

– Professor Schultz prestationer stämmer väl överens med arvet efter Carl Wilhelm Scheele.

Prisutdelningen sker i Stockholm 9 november 2023. Det blir den 51:a gången som priset delas ut. I samband med prisceremonin arrangerar Apotekarsocieteten ett vetenskapligt symposium till pristagarens ära.

Här är prismotiveringen

Peter Schultz forskning, undervisning och insatser som entreprenör har haft en stor inverkan på människors hälsa, kemisters möjligheter att syntetisera molekyler för att möta framtidens medicinska utmaningar och riktningen för modern kemi.

Schultz är en av pionjärerna inom kemisk och syntetisk biologi, som har introducerat icke naturliga aminosyror som ett viktigt verktyg för att studera biologi. Hans grundläggande forskning och upptäckter har varit avgörande för utvecklingen av kombinatorisk kemi och storskaliga fenotypiska screeningmetoder, grundläggande för att generera biologiska data av hög relevans.

De tekniker som Schultz banat väg för har förändrat utvecklingen av innovative nya Läkemedel globalt. Detta exemplifieras av ny forskning från Schultz eget laboratorium, som möjliggör utveckling av nya klasser av läkemedel som påverkar endogena stamceller, för behandling av neurodegenerativa sjukdomar.

Källa: Apotekarsocieteten (Läkemedelsvärldens översättning)

Om Scheelepriset

Scheelepriset delas ut vartannat år av Apotekarsocieteten, till minne av den världskända kemisten och apotekaren Carl Wilhelm Scheele. Syftet är att uppmärksamma och stimulera aktuell och viktig läkemedelsforskning. I samband med prisceremonin arrangerar Apotekarsocieteten ett vetenskapligt symposium som belyser prisvinnarens forskningsfält. Symposiet erbjuder en möjlighet att bygga och stärka nätverk mellan Sverige och omvärlden inom det aktuella området.

Källa: Apotekarsocieteten

Föregående artikel Stöd för SMA-screening av nyfödda
Nästa artikel ”Inga fler patienter ska behöva skadas eller dö”

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng