Scheelepris för forskning om transportproteiner

För sin nyskapande forskning inom området farmakogenetik hos
transportproteiner. Med den motiveringen går årets Scheelepris till
professor Kathleen M Giacomini.

11 jan 2011, kl 12:17
0

Annons

Kathleen M Giacomini, professor vid University of California, har utsetts till 2011 års Scheelepristagare. Hon får utmärkelsen och en prissumma på 200 000 kronor för sin forskning om farmakogenetiken hos transportproteiner. Hon är specialiserad på så kallade membrantransportörer, proteiner som för bland annat läkemedel över olika membran i kroppen.

I sin forskning har hon bland annat visat att det finns genetiska skillnader i både uttryck och funktion av transportörerna ända ned på individnivå, en skillnad som lede till att upptag, distribution och effekt av läkemedel varierar mellan människor.

Scheelepriset delas ut vartannat år av Apotekarsocieteten till minnet av den svenska kemisten och apotekaren Carl Wilhelm Scheele. Utdelningen sker den 11 november i samband med Sheelesymposiet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng