SBU kritiserar Pfizer för felcitering i annons

Pfizer refererade till SBU i en annons i en bilaga i Dagens Nyheter i slutet av november. SBU menar dock att citaten var felaktiga och kritiserar företaget på sin webbplats.

7 dec 2006, kl 12:23
0

Annons

SBU anser det anmärkningsvärt att Pfizer i annonsen lägger in påståenden som åberopar en SBU-rapport, men som i själva verket inte överensstämmer med rapporten.

Myndigheten konstaterade i den aktuella rapporten om demenssjukdomar att befintliga studier inte ger stöd för hypotesen att demensläkemedel senarelägger behov av särskilt boende och att det saknas studier som visar att läkemedlen påverkar livskvaliteten hos demenssjuka personer i positiv riktning, vilket påstås i annonsen.

"Att annonsens budskap på viktiga punkter går stick i stäv med SBU:s rapport är ett trist uttryck för bristande respekt för de SBU-resultat som annonsören säger sig bygga på", skriver SBU på sin hemsida.

Annonsen har även anmälts till läkemedelsindustrins informationsgranskningsman, IGM, av läkaren Anders Hernborg.

– Vi beklagar den felaktiga formuleringen. Så snart detta uppdagades kontaktade vi SBU och klargjorde att den inte kommer att användas framöver. Vi vill med emfas tydliggöra att det endast rör sig om ett misstag och ingen medveten felcitering i syfte att vilseleda läsarna, säger Susanne E Andersson, informationschef för CNS-området på Pfizer.

– Givetvis ska alla citeringar som vi använder vara korrekta, och vi strävar alltid efter ett öppet och etiskt samarbete med sjukvårdens aktörer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng