SBL Vaccin flyttar produktionen utomlands

Sveriges enda vaccinproducent, SBL Vaccin, lägger ner all produktion i Sverige. Tillverkningen kommer att flyttas till Spanien och Schweiz. Men vaccintillgången vid en pandemi  äventyras inte, enligt Anders Tegnell.

29 aug 2008, kl 13:18
0

SBL Vaccin ägs sedan ett par år av det holländska bioteknikföretaget Crucell. Det är besparingar i moderföretaget som gör att vaccinfabriken i Solna utanför Stockholm, med ett 70-tal anställda, nu måste läggas ner.

Produktionen som omfattar det drickbara koleravaccinet Dukoral kommer att flyttas till Schweiz och Spanien, där Crucell redan har fabriker. Redan tidigare är det bestämt att företagets forskningsavdelning ska flyttas till holländska Leiden.

SBL Vaccin är Sveriges enda vaccinfabrik men Anders Tegnell, chef för smittsskyddsenheten på Socialstyrelsen, säger till Läkemedelsvärlden att fabriken inte har en avgörande roll i svensk krisberedskap.
– Vi har ett avtal med den internationella vaccinproducenten Glaxo Smith Kline för den händelse att en pandemi bryter ut, säger Anders Tegnell.

Peter Liss, vd för SBL Vaccin säger att nedläggningen kommer av att  Crucell har ledigt utrymme och kapacitet i sina fabriker i Spanien och Schweiz och att det därför inte är lönsamt för dem att ha kvar ytterligare en fabrik i Sverige. Han säger att hela flytten av produktionen ska vara klar 2012 men att det är ett tidskrävande arbete.
-Det är en mängd regulatoriska omständigheter som ska falla på plats när man flyttar en vaccinproduktion, och vi kommer bland annat att ha parallellproduktion under en tid.

Peter Liss säger också att nedläggningen inte kommer att påverka tillgången på vaccin i Sverige eftersom företagets vaccindistribution kommer att vara oförändrad.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng