Annons

Nytt sätt att ge fentanyl kan godkännas i USA

Företaget BDSI har utvecklat ett nytt sätt att ge patienter det
opiatliknande preparatet fentanyl på. Läkemedlet
ligger i en självupplösande disk som placeras på insidan av kinden.

29 aug 2008, kl 12:23
0

Fentanyl är en opiatliknande substans som främst ges till cancerpatienter med svår genombrottssmärta. Vanliga administreringsformer är depåplåster eller injektioner. Det amerikanska företaget Bio Delivery Sciences International, BDSI har tagit fram produkten Onsolis som innebär ett nytt sätt att ge behandlingen på.   

Onsolis består av en liten polymerdisk som placeras på insidan av kinden. Själva disken består av en polymer som löser upp sig själv och släpper ut fentalynet så att det kan tas upp av slemhinnorna i kinden. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, är positiva till läkemedlet och har utfärdat ett så kallat  “complete response” till BDSI. FDA har också begärt in kompletterande handlingar som gäller rutiner för hur det på ett säkert sätt ska nå rätt patientgrupp.

 Företaget Meda, som marknadsför Onsolis i Europa säger i ett pressmeddelande att de räknar med att produkten blir godkänd i USA under våren 2009.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng