Sanktioner nytt hinder för ryska covid-19-vaccinet

Sanktioner nytt hinder för ryska covid-19-vaccinet

Efter den ryska invasionen av Ukraina har vaccinet Sputnik V blivit en bricka i det politiska spelet om kriget.

21 mar 2022, kl 13:46
0

Det ryska vaccinet Sputnik V blev först känt för världen i augusti 2020 när president Vladimir Putin annonserade att Ryssland godkänt ett säkert och effektivt vaccin mot covid-19. Då var data från fas I och II inte publicerade och fas III-studien hade ännu inte startat.

Vaccinets skapare Gamaleyas nationella center för epidemiologi och mikrobiologi har både då och senare fått mycket kritik för bristande öppenhet om resultaten av de kliniska studierna. Sputnik V är dock ändå godkänt i över 60 länder och många länder tillverkar eller planerar att tillverka det ryska vaccinet på licens.

Men nu påverkar det ryska anfallskriget mot Ukraina och påtryckningarna mot Ryssland vaccinets fortsatta lansering i världen.

Sanktioner hinder för Sputnik V

Sanktioner riktas från flera håll mot den ryska investeringsfond som står bakom utvecklingen och marknadsföringen av Sputnik V. Det handlar om den stora ryska investeringsfonden RDIF (Russian direct investment fund). RDIF finns bland annat med på listan över ryska företag och organisationer som USA beslutat rikta sanktioner mot på grund av kriget i Ukraina. Även EU-kommissionen och regeringarna i många andra länder har följt USA:s exempel och riktat sanktioner mot RDIF, rapporterar British medical journal.

Den ryska investeringsfonden har protesterat och skriver i ett offentligt uttalande att restriktionerna försvårar arbetet med att få ut covid-19-vaccinet till olika länder. Enligt RDIF:s uttalande har fonden aldrig varit inblandad i några politiska aktiviteter och ”interagerar inte på något sätt med Ukraina”.

Försenad inspektion

Också hos Världshälsoorganisationen, WHO, sätter Ukrainakrisen käppar i hjulet för Sputnik V. För att kunna användas inom det globala vaccininitiativet Covax måste vacciner få WHO:s nödgodkännande. Det har Sputnik V ännu inte fått, men WHO hade planerat en inspektion i Ryssland 7 mars som underlag för eventuellt godkännande. Inspektionen har nu dock blivit uppskjuten på grund av kriget, enligt Reuters.

Inom EU är Sputnik V hittills inte heller godkänt. Läkemedelsmyndigheten EMA inledde för drygt ett år sedan en löpande granskning av det ryska vaccinet, men detta har ännu inte gett något synbart resultat.

Ukrainakrisen leder dock trots allt inte till något totalstopp för Sputnik V på den globala marknaden. Många länder har licenser för lokal tillverkning av det ryskutvecklade vaccinet och där behöver sanktionerna inte få någon omedelbar effekt. Ett exempel är Argentina vars hälsodepartement uppger för BMJ att landet redan har tillräckliga lager av Sputnik V och kan fortsätta vaccinera med det.