Annons
Ny satsning mot skador av behandling vid barncancer
Foto: Istock

Ny satsning mot skador av behandling vid barncancer

Barncancerfonden satsar 20 miljoner kronor per år i fem år på forskning om sena komplikationer av cancerterapi.

21 mar 2022, kl 11:03
0

Annons

Sena komplikationer av behandlingen drabbar omkring 70 procent av alla barn som får cancer. Både cytostatika och andra cancerläkemedel och strålbehandling kan ge sådana problem. Komplikationerna kommer ibland efter så lång tid som 20-30 år. Vanliga problem är hjärt- och kärlsjukdomar, hormonella komplikationer och kognitiva svårigheter.

Nu satsar Barncancerfonden sammanlagt 100 miljoner kronor uppdelat på fem år på forskning för att bättre kunna förebygga sena komplikationer. Det ska bland annat ske genom att utveckla skonsammare behandlingsmetoder och bättre metoder för att följa upp patienter efter barncancer.

Barncancerfonden skapar också en nationell arbetsgrupp med företrädare för landets sex barncancercentra. Arbetsgruppen ska ta fram förslag till hur forskningssatsningens innehåll bör utformas samt driva utvecklingen av bättre omhändertagande av personer som haft barncancer.

– Intensiv forskning har lett till en förbättrad överlevnad för barn med cancer. Vi står nu inför en ny era, där målsättningen är att på lång sikt kunna ge barnen ett bättre liv, säger den nationella arbetsgruppens ordförande professor Arja Harila-Saari vid institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.