Samarbete ska förbättra utbyte

TLV och apoteksbranschen har inlett ett samarbete som ska förenkla och förbättra dagens generikasystem.

8 jan 2014, kl 15:21
0

Samarbetet mellan Sveriges apoteksförening och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, syftar till att göra dagens system för utbyte av läkemedel på apotek enklare och på så sätt öka patientsäkerheten. 
– Regeringen har varit tydlig med att dagens prissättningsmodell av läkemedel ska kvarstå. Men det finns mycket som vi kan göra för att förenkla utbytet, göra flöden smidigare och fortsatt stärka patientsäkerheten och öka tillgängligheten till utbytbara läkemedel, säger Sofia Wallström, generaldirektör vid TLV.

Det innebär bland annat att regelverket för utbytet av läkemedel på apotek ska ses över. Genom att ta bort onödigt krångel kan man frigöra tid för apotekspersonal att ägna sig åt bland annat råd och service.

Inom ramen för samarbetet ska man även diskutera med distributörer och läkemedelstillverkare om hur varuflödet kan effektiviseras, förbättra informationen om generiskt utbyte till apotekskunder och se över möjligheterna att främja farmaceutisk rådgivning på apotek.
– Vi har ett bra system för utbyte av läkemedel idag, men det finns potential att trimma det. Ett förenklat utbyte ska frigöra tid för personalen på apotek för att ge bättre utrymme att ge råd och service till kunderna. Vi tror att vi har mycket att vinna på att tillsammans arbeta för att förbättra generikasystemet, säger Sofia Wallström.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng