Så tyckte läsarna
Foto: iStockphoto

Så tyckte läsarna

Vi på Läkemedelsvärlden.se har bett våra läsare rösta på sajten kring olika ämnen. Det här har ni tyckt under året.

19 dec 2014, kl 09:20
0

Många har motsatt sig generiskt byte genom ett så kallat apotekskryss. 45 procent svarade att de gör det regelbundet, medan 29 procent gjort det någon gång. 26 procent hade aldrig kryssat ett recept.

När det gäller om vissa läkemedel alltid bör ingå i läkemedelsförmånen var läsarna rörande överens. Hela 87 procent tyckte att staten ska kunna besluta om vissa läkemedel ska ingå eller inte. Bara åtta procent tyckte att det beslutet ska ligga hos företagen, medan fem procent var osäkra.

Det var också enighet kring frågan om Astrazeneca bör säljas. Det ville inte 77 procent. 17 procent var för en försäljning medan 6 procent var för en ny ägare om det inte var Pfizer.

Bara sex procent av läsarna hade inte märkt någon skillnad efter apoteksomregleringen. 51 procent tyckte att den blivit sämre, 18 procent bättre, medan 25 procent ansåg att vissa saker blivit bättre medan andra blivit sämre.

Majoriteten av läsarna vill att Socialstyrelsens riktlinjer ska fortsätta vara rådgivande, och få vill slå ihop apotekar- och receptarieprogrammen. Mer än två tredjedelar tycker att apoteken ska få betalt för hälsotjänster, men nästan hälften av dem tycker att apoteken först bör visa att de avlastar vården.

När det gäller frågan om vad staten ska göra med Apoteket AB är det i skrivande stund jämnt. 30 procent vill sälja allt, 38 procent vill styra mer och 32 procent vill att det ska vara som idag.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng