Ryssland kritiseras för protektionism

EU och USA kritiserar Ryssland för att mot reglerna gynna den nationella läkemedelsindustrin.

25 nov 2014, kl 12:59
0

Foto:IstockPhoto

Ryssland är idag världens sjätte största importmarknad av läkemedel. Men EU liksom USA kritiserar den nya ryska handelspolitiken för att diskriminera import av läkemedel och medicintekniska produkter.

Enligt Pharmaceutical Journal fick Ryssland mycket kritik bakom stängda dörrar vid det senaste mötet i Världshandelsorganisationen WTO. I en rapport upprättad av det amerikanska handelsdepartementet hade man noterat att den ryska regeringen som mål har att landets egna tillverkare ska stå för minst 50 procent av läkemedelsförsäljningen 2020.
Enligt rapporten gynnar ersättningssystemen de ryska läkemedelsföretagen vilket strider mot de regler som gäller enligt WTO-avtalet och som Ryssland skrev under 2012. 

Rysslands svar på kritiken var, enligt Pharmaceutical Journal, att man är redo att ha en konstruktiv dialog och uppmanade till bilaterala diskussioner om problemen, om det finns några.

Även EUs handelskommissionär, Cecilia Malmström, har tagit upp den ryska utvecklingsplanen för den nationella industrin i en rapport. Planen innebär att Ryssland 2020 kommer att ha en sju gånger så hög inhemsk produktion av läkemedel och medicintekniska produkter jämfört med 2011.
På WTO-mötet uttryckte EU-delegationen besvikelse över Rysslands agerande.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng