Rubriken är kategorisk och generaliserande

Anmäld: Nordic Drugs
Anmälare: Dr Robert Thoor
Ärende: Broschyr för Acura
Ärendenr: IGM W441/02

27 okt 2002, kl 00:00
0

Annons

Robert Thoor menar att broschyrens rubrik, ”Snabb och effektiv allergilindring”, strider mot artikel 2 eftersom den ger intrycket att Acura (cetirizin) tycks lindra all sorts allergi. Vidare anmärker RT på rubrikerna ”Acura ger snabb effekt”, ”Acura ger god effekt” och ”Acura ger säker behandling”.
Nordic Drugs (ND) säger att broschyren redan är stoppad med hänvisning till IGM-ärende W433/02 (LMV 10/02) och ska förändras på några punkter. Eftersom samtliga rubriker förklaras inne i broschyren tycker inte ND att broschyren strider mot regelverket.
I sin bedömning betonar IGM att all marknadsföring ska vara förankrad i gällande produktresumé. Därmed faller direkt broschyrens rubrik ”Snabb och effektiv allergilindring”. Den är kategoriskt generaliserande till att omfatta all slags allergilindring och neutraliseras inte av att läsaren måste leta upp rubriken ”Användning” på sidan 2. Därför avviker formuleringen både från artikel 2 och artikel 4.
IGM anmärker också på en figur med liten stilsort, där läsaren av figuren förleds att tro att cetirizin förbättrar kliniska symptom i största allmänhet mer än loratadin. Vidare är inte studien, som figuren baseras på klinisk, utan rent farmakologisk på friska normalpersoner som utsattes för histaminprovokation. Detta förhållande anges inte och därför blir uppgifterna vilseledande och missvisande.
Vidare är broschyren vilseledande och missvisande samt innehåller kategoriska och reservationslösa påståenden.
IGM anser att Nordic Drugs har brutit mot artiklarna 2, 4 och 11 i Regler för läkemedelsinformation. Företaget åläggs därför att betala en IGM-avgift om 60000 kronor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng