Annons
Resultat om Astrazencas covid-19-vaccin publicerat

Resultat om Astrazencas covid-19-vaccin publicerat

Den första vetenskapligt granskade studien bekräftar den genomsnittliga skyddseffekten på 70 procent.

9 dec 2020, kl 12:15
0

Annons

Under tisdagen publicerades den första referentgranskade studien av ett covid-19-vaccin. Det var Astrazeneca som publicerade resultat från sin interimanalys av fas III-studier i The Lancet.

Covid-19-vaccin med 70 procents skydd

Astrazenecas covid-19-vaccin ChAdOx1 nCoV-19, som företaget utvecklar tillsammans med Oxford university, har visat sig ha en effekt på 62 procent för personer som har fått två fulla doser. För personer som först fått en halv dos följt av en full dos en månad senare var skyddseffekten 90 procent. Detta bekräftar de resultat som företaget själva tidigare gått ut med.

Resultaten har sedan kombinerats och i genomsnitt visat en skyddseffekt på 70 procent. Den primära effektanalysen är symptomisk covid-19-infektion mer än 14 dagar efter att den andra dosen vaccin har getts. Hittills har inga svårare fall av covid-19 eller sjukhusinläggningar observerats för de personer som har fått vaccinet.

Allvarliga biverkningar för tre deltagare

Tre allvarliga biverkningar inträffade under den kliniska prövningen. En av dessa gällde en person i kontrollgruppen.

En annan av de allvarliga biverkningarna drabbade en person som hade fått det aktiva vaccinet. Biverkningen var transversell myelit, en ovanlig inflammation i ryggmärgen, något som forskarna bedömer kan ha med vaccinet att göra.

Huruvida den tredje personen har fått vaccinet eller inte är fortfarande oklart på grund av studiens upplägg.

Resultaten som publicerades kommer från fas III-studier som Astrazeneca har genomfört. Effektanalysen baseras på 11 636 deltagare i Storbritannien och Brasilien och säkerhetsanalysen baseras på samtliga 23 848 studiedeltagare i Storbritannien, Brasilien och Sydafrika.