Restnotering ger problem vid allergi mot penicillin

Restnotering ger problem vid allergi mot penicillin

En antibiotikamixtur som är viktig för barn och gamla med penicillinallergi är restnoterad och tar snart slut.

2 dec 2019, kl 13:51
0

Läkemedelsföretaget Pfizer har meddelat att produkten Dalacin (klindamycin), granulat för tillverkning av mixtur, för tillfället inte kan levereras och att leveranserna kan komma i gång först i april 2020.

Expertgruppen för infektionssjukdomar inom Region Stockholms läkemedelskommitté höjer en varningsflagg för denna restnotering och konstaterar att det handlar om den enda mixturen med klindamycin som finns på den svenska marknaden.

”Bristen kommer särskilt att innebära problem när det gäller behandling av barn och gamla med penicillinallergi”, skriver expertgruppen.

Klindamycin används bland annat just hos patienter som är allergiska mot penicillin och mixtur kan för små barn och en del äldre vara den enda beredningsform som fungerar att använda. Klindamycin har effekt mot i stort sett samma bakterier som penicillin och dessutom mot stafylokocker.

När mixturen inte går att få tag på längre rekommenderar expertgruppen i första hand kapslar med klindamycin som ersättning. Om patienten inte kan ta kapslar rekommenderas andra antibiotika. Expertgruppen uppmanar även läkarna att försöka utreda om patienten har en äkta penicillinallergi.

Läkemedelverket framhåller på sin restnoteringslista att det kan finnas möjlighet att ersätta Dalacinmixturen genom att ansöka om licens för läkemedel som är godkänt i ett annat land.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng