Rekordmånga cancerläkemedel på gång

Satsningen på nya läkemedel mot cancer blir allt större. Enbart i USA
pågår just nu kliniska prövningar med 861 nya preparat mot olika
cancerformer visar en ny rapport. Samtidigt försöker forskare hitta
behandlingar som gör livet bättre för människor som lever med cancer.

7 apr 2009, kl 12:33
0

En färsk rapport från den amerikanska läkemedelsindustrins branschorganisation, PhRMA, visar att det satsas mycket på att hitta behandlingar mot cancer. För närvarande handlar det om 861 preparat som antingen befinner sig i klinisk prövning eller som väntar på godkännande från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Flest läkemedel är på gång mot lungcancer, 122 stycken följt av 106 stycken mot bröstcancer, 103 mot prostatacancer och 70 stycket mot kolorektalcancer. Dessa cancerformer tillhör de som drabbar flest amerikaner och siffrorna är desamma i Sverige. Andra terapiområden där det är saker på gång är njurcancer, leukemi och hudcancer. Bland de nyheter som ligger i pipeline är en syntetisk variant av ett ämne som härstammar från skorpioner för att angripa hjärntumörer och en produkt som med hjälp av nanoteknologi ska underlätta distribution av befintliga läkemedel.

Omkring ett hundratal av de cancerläkemedel som det forskas på är terapeutiska vaccin. Med dessa försöker man få igång kroppens egna immunförsvar att angripa tumörcellerna. Många läkemedels- och biotechföretag arbetar också med att ta fram behandlingar som ska underlätta för patienter som lever med cancer och förbättra deras livskvalitet. Här ligger ett stort fokus på smärtlindring då undersökningar visar att många cancerpatienter lider av svår smärta.

Hur många av dessa läkemedel som blir godkända återstår att se. Svenska Läkemedelsverket menar att en rimlig uppskattning de kommande åren är att 5-10 nya cancerläkemedel per år blir godkända.