Annons

Astrazeneca stämmer Apotex för patentintrång

Astrazeneca har lämnat in en stämningsansökan mot kanadensiska Apotex.
Anledningen är att Apotex lämnat in ansökan om att marknadsföra en
generisk variant av astmapreparatet Pulmicort innan patentet gått ut.

7 apr 2009, kl 14:00
0

Annons

Det kanadensiska generikaföretaget Apotex fick den 30 mars godkänt av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA att marknadsföra en generisk variant av Pulmicort Respules (budesonid). Astrazeneca har reagerat på ansökan eftersom de menar att att  Apotex kan ha för avseende att börja marknadsföra generiskt Pulmicort innan patentet går ut 2018.

Astrazeneca har också lämnat in en ansökan om att Apotex inte ska tillåtas sälja sin generiska produkt innan patentmålet är avslutat. Domstolen har meddelat att en muntlig förhandling kan äga rum redan den 16 april 2009 för att nå beslut om det.

Pulmicort Respules används som förebyggande vid astma och är i USA godkänt för behandling av barn mellan 1 och 8 år. Enligt Astrazeneca löper patentet för produkten ut 2018 med utökad pedriatisk exklusivitet till 2019.

Domstolsprocessen kommer bara några månader efter att Astrazeneca ingick ett avtal med företaget Teva som i redan i november var beredda att börja sälja generiskt budesonid. De både företagen kom till en förlikning som innebär att Teva kommer att sälja sin produkt enligt ett särskilt licensavtal och betala royalty till Astrazeneca