Annons

Regeringen svänger om receptfritt i handeln

Vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson har delvis tänkt om vad gäller receptfritt i handeln. Det framgår av en intervju för TT under morgonen.

16 jun 2005, kl 12:42
0

Om ett år bör det finnas möjlighet att köpa ett begränsat receptfritt sortiment utanför apoteket, anser ministern.
– Vissa receptfria läkemedel bör få säljas i butik. Nikotinersättningsmedel bör få säljas i handelns regi. Jag kan inte se något skäl till att det ska ligga på apoteken, säger Ylva Johansson till TT.

Uppgifterna har bekräftats för Läkemedelsvärlden av Jenny Aktander, politiskt sakkunnig på socialdepartementet.

Ministern säger sig inte ha ändrat sig i grundfrågan om apoteksmonopolet, det ska vara kvar, men återigen kommer frågan om den ökade tillgängligheten upp. Tillgängligheten måste öka över hela landet, inte bara i storstadsregionerna, säger Ylva Johansson.
– Tillgängligheten till läkemedel är för dålig i dag. Man ska exempelvis inte behöva sitta i kö på apoteket, säger Ylva Johansson till TT.

Regeringen kommer som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat att tillsätta en utredning efter sommaren om apotekssystemet. Denna ska analysera hur omställningen kan komma att gå till.

Vid en presskonferens den 31 maj deklararade Ylva Johansson att regeringen inte avsåg öppna för receptfria läkemedel i handeln.