Regeringen lägger förslag om nya läkemedelsregister

Regeringen har nu presenterat propositionen som behandlar två nya register om läkemedelsanvändning. Registren är tänkta att öka patientsäkerheten.

15 feb 2005, kl 11:27
0

Annons

Regeringen publicerade igår propositionen Ökad patientsäkerhet på läkemedelsområdet, som nu finns att läsa på regeringens hemsida.

I propositionen förelås en ny lag om läkemedelsförteckning, vilket innebär att ett personregister inrättas.
I det ska uppgifter om vilka läkemedel en viss patient hämtar ut på apotek finnas. Syftet med förteckningen är att all information om en patients läkemedel ska finnas samlat på ett ställe.
Uppgifterna ska kunna användas av patienter, farmacevter på apotek och förskrivare.
Själva registreringen sker utan patientens medgivande, men tillgång till förteckningen kräver patientens samtycke.

Förteckningen skall föras av Apoteket AB.

I propositionen föreslås också vissa ändringar i lagen om receptregister. Ändringarna ska göra det möjligt för Apoteket AB att elektroniskt spara recept för flera uttag under hela receptets giltighetstid.

En annan förändring blir att Apoteket AB i sin redovisning till Socialstyrelsen får föra över uppgifter som kan hänföras till enskilda personer utan personens samtycke. På så sätt kan registret användas för forskning.
Uppgifter från det individuella receptregistret får endast användas för epidemiologiska undersökningar, forskning och framställning av statistik inom hälso- och sjukvårdsområdet.

Propositionen lämnas nu till riksdagen.
Från den 1 juli i år är det tänkt att lagförslagen ska gälla.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng