Annons
Receptfritt ska hållas åtskilt

Receptfritt ska hållas åtskilt

Receptfria läkemedel som säljs i dagligvaruhandeln måste förvaras
åtskilt från andra varor i butiken. Det skriver Läkemedelsverket i sitt
förslag till föreskrifter för försäljning av receptfria läkemedel.

2 sep 2009, kl 12:03
0

Läkemedelsverket skickar idag ut förslag på vilket regelverk som ska gälla för receptfria läkemedel i handeln på remiss. I föreskrifterna står det tydligt att läkemedlen måste förvaras på särskilda sätt. Bland annat ska de stå åtskilda från andra varor och de ska vara under direkt uppsikt av personalen.
– Det har ju pågått diskussioner om vissa produkter ska behöva vara inlåsta eller inte, men vi tycker att man inte ska göra det alltför svårt. Det ska gå för kunderna att gå fram och titta och känna på produkterna, men det ska hela tiden ske under uppsikt av personal, säger Johanna Lindholm på Läkemedelsverkets inspektionsenhet.

Vad som menas med åtskilt beror på hur butiken ser ut, men det viktigaste är att det framgår att produkterna är just läkemedel.
– När det gäller nikotintuggumin till exempel har det ju handlat om att de inte ska säljas tillsammans med andra vanliga tuggumin. Det är samma här, det ska vara tydligt att det handlar om läkemedel, säger Johanna Lindholm.

Läkemedelsverket anser också att den butiksansvarige ska bli skyldig att sköta indragningar av läkemedel när det är aktuellt och att de tar emot reklamationer. Butiken måste också dokumentera alla sina läkemedel, med information om bland annat när läkemedlen kom till butiken, hur många förpackningar och läkemedlets namn. Butikerna måste ha ett egenkontrollprogram igång innan de börjar sälja läkemedel.

Svar på remissen ska vara inne hos Läkemedelsverket senast den 21 september.