Annons

Receptfritt Alli inte på nätet

Viktminskningsmedlet Alli säljs sedan i början av maj receptfritt i
Sverige. Men än så länge går det inte att beställa produkten på
Apotekets webshop.

25 maj 2009, kl 12:25
1

Det var den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA som hösten 2008 beslutade om att bantingsmedlet orlistat skulle gå från att vara receptbelagt till att vara receptfritt. Beslutet är centralt och gäller i hela EU. Orlistat, som marknadsförs av Glaxosmithkline, fanns först receptbelagt i dosen 120 mg under namnet Xenical. Den receptfria varianten heter Alli och säljs i en lägre dos på 60 mg. I Sverige har det funnits på Apoteket sedan den 4 maj.

Men till skillnad från andra receptfria läkemedel kan man inte beställa Alli på Apotekets näthandel. Produkten anses kräva mer information än flera andra egenvårdsprodukter.
– Vi vill avvakta och se vilka typer av frågor kunderna har och vad det är för information som kan behöva ges innan Alli börjar säljas på nätet, säger Christina Ekedahl, kategorichef på Apoteket AB.

Den som inleder en behandling med Alli ska vara över 18 år och ha ett BMI på 28 eller högre. Behandlingen ska också kombineras med en kalori ? och fettreducerad diet. Dessa uppgifter kan vara svåra att kontrollera i samband med nätförsäljningen och på Apoteket har man valt att enbart ha produkten i butik till en början.
– Tanken är att vi ska utvärdera efter en tid och beslutet är inte på något vis definitivt. När ett läkemedel är receptfritt är det meningen att kunden själv ska ansvara för inköp men just i det här fallet vill vi se vilka frågor som dyker upp för att kunna anpassa informationen på nätet, säger Christina Ekedahl.

Att receptfria produkter inte finns i Apotekets nätbutik hör till ovanligheterna. Tidigare har det handlat om väldigt stora förpackningar av en produkt eller  varor som enbart finns bakom disk i butikerna. Men övergången från receptbelagt till receptfritt med orlistat har väckt flertalet frågor i flera länder än Sverige. EU-kommissionen har med anledning av det gett publicerat en samling frågor och svar.

Kommissionen klargör bland annat att ett preparat kan finnas både som receptfritt och receptbelagt om det rör sig om olika styrkor, som i fallet med Xenical och Alli, eller om det gäller olika indikationer. De skriver också att ett centralt beslut från kommissionen står över nationella myndigheters beslut.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng