Ok låta lotten avgöra vaccinval

När landstingen i Skåne, Kalmar och Blekinge skulle välja vilket
influensavaccin de skulle upphandla hamnade de i beslutskval. De lät
lottning avgöra vilket det skulle bli. Kammarrätten tycker att det var
rätt.

25 maj 2009, kl 13:12
0

Annons

När Region Skåne och landstingen i Kalmar och Blekinge tidigare i våras gjorde en genensam upphandling av influensavaccin hamnade två preparat på delad förstaplats. Två läkemedelsföretag, Solvay Pharmaceuticals och Sanofi Pasteur MSD lämnade precis lika stora prisförslag.

Enligt lagen om offentlig upphandling får inte köparen ta med andra uppgifter i beräkningen än de som framgår av upphandlingsunderlaget när de gör sitt val. Eftersom anbuden var lika valde landstingen att lotta viken av företagen de skulle bli. Lotten föll på Solvay Pharmaceuticals.

 Förloraren Sanofi Pasteur MSD överklagade beslutet till Länsrätten och menade att det var ett felaktigt sätt att välja på, skriver Västerviks Tidningen. Länsrätten gick på landstingens linje och nu har Kammarrätten också lämnat besked om att lottning var okej. Domstolarnas motivering är att ingen av parterna har haft sämre chans än den andra att lämna ett konkurrenskraftigt bud.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng