Priset har liten betydelse

Kunder som köper receptfria läkemedel på apotek har mycket sällan valt butik efter att ha jämfört priser.

11 maj 2015, kl 10:05
2

Priset på det receptfria läkemedlet tycks inte spela någon större roll när kunder väljer var de köper sina receptfria ögondroppar, i alla fall enligt en marknadsundersökning från konsultföretaget HUI Reserach.

I konsumentdelen har 1 000 personer tillfrågats om vad som styr deras val av apotek när de handlar receptfritt.
– Priset tycks spela väldigt liten roll för kunderna, säger Andreas Svensson analytiker på företaget som gjort undersökningen.
– Det hamnade långt ned på listan när vi frågade vad som avgjorde när man köpte receptfria läkemedel.

Istället var behovet det viktigaste skälet när man handlade och man valde också oftast att handla i samma apoteksbutik eller åtminstone hos samma kedja. Öppettider och personlig service var också skäl man angav som viktigare än ett lägre pris.

Förutom konsumentfrågorna har HUI också gjort en prisjämförelse för 50 olika receptfriavaror utifrån E-hälsomyndighetens försäljningsstatistik. Nätapoteket Apotea, som också beställt undersökningen, är den apotekskedja med i snitt lägst priser. Vid en jämförelse av 48 av produkterna i undersökningen, två av produkterna såldes inte av samtliga kedjor, var Kronans apotek dyrast. Totalt kostade de 48 produkterna 5 740 kronor om man handlade dem på Kronans apotek, medan priset blev 4 526 om man istället beställde dem hos Apotea.

 

Att priset tycks spela så liten roll tror Andreas Svensson beror på att apotekskunder fortfarande lever i villfarelsen att priset är detsamma på apoteken. Till exempel skilde priset på 7,5 milliliter Nezeril nässpray 14 kronor mellan billigaste och dyraste apoteken.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng