Prisas för nytänkande

Årets Scheelepris går till amerikanen Garret A FitzGerald för arbetet med att kartlägga läkemedels verkningsmekanismer. FitzGerald har bland annat bidragit till att utveckla behandling med aspirin i lågdos för att förebygga hjärt- kärlsjukdom.

7 feb 2013, kl 08:52
0

Årets Scheelepristagare Garret A FitzGerald.

Amerikanen Garret A FitzGerald är professor i medicin och farmakologi vid University of Pennsylvania. Hans arbete är inriktat på translationell forskning och han har ägnat sig mycket åt bland annat prostanoider och att förstå verkningsmekanismen av läkemedelssubstanser.

Scheelepriset, som delas ut av Apotekarsocieteten, får han bland annat för sitt bidrag till att utveckla av strategin att använda lågdosaspirin som blodproppsförebyggande behandling av hjärt- kärlsjukdomar. Garret FitzGerald var också bland de första att peka på risken att drabbas av hjärt- kärlproblem vid användning av NSAID.

Enligt Lilian Walther-Jallow, sekreterare i Scheelekommittén, fanns de 18 bra nomineringar att välja bland i år.
– Det var roligt att det var en stor bredd bland de nominerade, de kom från många olika området. En av de faktorer som utmärker årets pristagare är att hans upptäckter lett till nytta för många människor.

Priset har delats ut sedan 1961 till framstående forskare inom läkemedelsområdet. Prissumman är på 200 000 och syftet med priset är enligt Lilian Walther-Jallow att stärka uppbyggnad av nätverk mellan personer verksamma inom läkemedelsområdet och på så sätt främja svensk kunskapsuppbyggnad.
– Tre av de tidigare pristagarna Sir James W Black, Luc Montagnier och K. Barry Sharpless har senare fått Nobelpriset, säger Lilian Walther-Jallow.

Scheelepriset delas ut den 13 november I samband med Läkemedelskongressen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng