Annons
Pris till forskning om ASA mot levercancer
Jonas Ludvigsson. Foto: Alexander Donka.

Pris till forskning om ASA mot levercancer

Professor Jonas F Ludvigsson får Svenska läkaresällskapets jubileumspris.

22 aug 2022, kl 14:50
0

Jonas F Ludvigsson, professor vid Karolinska institutet och barnläkare i Örebro är en av forskarna bakom en studie om acetylsalicylsyra som prevention av levercancer. Studien gjordes av forskare vid Karolinska institutet, universitetssjukhuset i Örebro och Massachusetts general hospital i Boston, USA. Den visade att långvarig behandling med inflammationsdämpande acetylsalicylsyra i låg dos kunde sänka risken för levercancer hos personer som hade förhöjd risk på grund av en kronisk leverinflammation.

Studien omfattade data om över 50 000 vuxna med kronisk leverinflammation på grund av hepatit B- eller -C-virus. Ju längre tid personerna tagit acetylsalicylsyra, desto mer sjönk deras risk för levercancer. Studien publicerades 2020 i New England journal of medicine.

Jonas F Ludvigsson får jubileumspriset

Nu har Svenska läkaresällskapet beslutat att tilldela Jonas F Ludvigsson sällskapets jubileumspris för denna forskning. Pristagaren får 150 000 kronor och en medalj.

Levercancer ökar i både Europa och USA. .

– Vi vill uppmärksamma och belöna studien för att den genom att använda epidemiologiska verktyg på ett imponerande sätt besvarar frågan om den kroniska inflammationens betydelse för cancerutveckling i levern, säger i ett pressmeddelande Ola Winqvist, ordförande i läkaresällskapets delegation för medicinsk forskning.

– Om vi kan öka patienters överlevnad med ett kostnadseffektivt läkemedel med acceptabel riskprofil är vinsterna stora för de över 250 miljoner människor som lever med kronisk virushepatit.

I en kommentar säger Jonas F Ludvigsson att han är hedrad och att nästa steg är att ”genomföra randomiserade kliniska prövningar för att ytterligare utreda fördelarna med läkemedlet.”