Annons

Positivt resultat av antikropp vid lymfom

Underhållsbehandling med den monoklonala antikroppen rituximab
kan vara positivt för patienter med follikulärt lymfom. Det visar en
studie som presenteras vid den amerikanska onklogkongressen Asco.

3 jun 2010, kl 11:48
0

Annons

Rituximab är en monoklonal human/musantikropp riktad som ingår i läkemedlet Mabthera. Preparaten är idag godkänt för behandling av olika typer av lymfom. I en studie, som finansierats av läkemedelsföretaget Roche som också ligger bakom preparatet, har man nu testat att ge det som underhållsbehandling.

Patienter från 25 länder med follikulärt lymfom i stadium III eller IV behandlades först med cytostatika och rituximab. Hälften av de totalt 1018 patienter som svarade på den inledande behandlingen lottades till att få infusionsbehandling med rituximab varannan månad. Övriga fick ingen extra behandling. Resultatet som presenteras i helgen på den amerikanska cancerkongressen Asco visar att patienter som fick underhållsbehandling i mindre utsträckning drabbades av återfall.

Efter två år levde 82 procent av patienterna som fått underhållsbehandling med rituximab utan något återfall jämfört 66 procent av patienterna i kontrollgruppen. Resultatet motsvarar en relativ riskminskning på omkring 50 procent.

Mabthera är godkänt i Sverige för behandling av vissa patienter med reumatoid artrit, non-Hodgkinlymfom och kronisk lymfatisk leukemi, KLL. Medlet är idag inte godkänt för underhållsbehandling av follikulärt lymfom där återfall inte har konstaterats. Roche och Genentech har tillsammans lämnat in en ansökan till EMA om att få godkänt för den utökade indikationen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng