Positivt för nytt MS-medel

Novartis kom ett steg närmare ett europeiskt godkännande när den rådgivande kommittén CHMP gav sitt utlåtande för preparatet.

25 jan 2011, kl 11:55
0

Annons

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s rådgivande kommitté, CHMP, gav läkemedlet Gilenia ett positivt omdöme i förra veckan. Medlet med substansen fingolimod utvecklas av Novartis och ges i tablettform. CHMP rekommenderar att läkemedlet godkänns som andra linjens behandling för patienter med relapserande remitterande MS och att det ges dagligen i en dos av 0,5 mg.

Gilenia är en av de första av en ny sorts MS-preparat, så kallade S1PR-modulatorer, som antas verka genom att trycka tillbaka vissa typer av vita blodkroppar i lymfnoderna, där de annars kan skada nervceller. CHMPS:s utlåtande grundar sig på en studie där fingolimod reducerade antalet skov med 54 procent jämfört med placebo.

I september 2010 fick Gilenia marknadsgodkännande i USA och Ryssland. Det dröjer nu ytterligare några månader innan EU-kommissionen tar ett slutgiltigt beslut.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng