Positivt för medel mot högt LDL

En ny typ av injicerad behandling mot högt kolesterol visar på lovande resultat i stude.

16 okt 2013, kl 12:21
0

Annons

Det är den monoklonala antikroppen alirocumab som i studier visat sig kunna sänka nivåerna av LDL. Alirocumab utvecklas av Regeneron Pharmaceuticals och Sanofi och tillhör en ny typ av kolesterolsänkande medel som ges genom injektion.

I en mindre fas III-studie på 100 patienter med förhöjda kolesterolvärden som företagen presenterat undersöktes effekterna av alirocumab jämfört med kolesterolsänkaren ezetimibie från Merck. Enligt företagen sjönk LDL-värdena med 47 procent hos de patienter som tog injektioner med alirocumab varannan vecka under en 24-veckors period. Hos de patienter som tog 10 mg dagligen under samma period sjönk LDL-nivåerna med 16 procent.

Enligt företagen väntar man på resultat från ytterligare elva kliniska studier och beroende på resultaten från dessa hoppas man kunna ansöka om godkännande under 2015.

Alirocumab verkar genom att blockera proteinet PCSK9 och liknande läkemedel utvecklas också av bland andra Amgen.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng