hpv-vaccin

Pojkar får vänta på hpv-vaccin – resurser saknas

I mars meddelade region Blekingen att man som första region i landet skulle erbjuda pojkar hpv-vaccin.

28 Jun 2019, kl 12:32
0

I väntan på ett nationellt beslut om vaccin mot humant papillomvirus, hpv, även för pojkar tog region Blekinge tidigare i år saken i egna händer. I mars fattade hälso- och sjukvårdsnämnden i regionen beslut om att införa hpv-vaccinering av pojkar i årskurs 5-6.

– När en av tre får cancer har vi inte tid att invänta regeringen som valt att avvakta. Blekinge blir nu först i Sverige att hpv-vaccinera pojkar, sade Emma Stjernlöf (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, till SVT Blekinge.

Men beslutet var inte förankrat hos skolorna i regionen, som nu meddelar att man saknar resurser för att komma igång med vaccinationsprogrammet i år. Tidigast hösten 2020 kan vaccinationerna startas, rapporterar SVT Blekinge.

– Skolorna behöver mer tid på sig och Blekinge lär förmodligen inte införa vaccinationen före de flesta andra regioner, säger Markus Alexandersson (S) och andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
– Man borde ha samtalat med kommunerna innan man slog på stora trumman om att vara först i Sverige, säger han.

Frågan om att införa hpv-vaccin även för pojkar bereds i regeringskansliet, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat om.