Annons

Pfizer och Allergan slås samman

Läkemedelsföretagen går ihop i en jätteaffär som beräknas uppgå till ett värde av nästan 1 400 miljarder svenska kronor.

23 nov 2015, kl 12:46
0

Annons

Nu bekräftar Pfizer, i ett pressmeddelande, att bolaget går ihop med Allergan i en aktietransaktion. Affären uppskattas uppgå till 160 miljarder dollar, vilket motsvarar nästan 1 400 miljarder svenska kronor. Det innebär 11,3 Pfizer-aktier för varje Allergan-aktie samt en kontantersättning.

När alla transaktioner är genomförda kommer dagens Pfizer-ägare attt äga 56 procent av det sammanslagna bolagets aktier, uppger nyhetsbyrån TT.

Nu kommer Allergans Botox och Pfizers Viagra att tillhöra samma läkemedelsjätte.

– Kombinationen av Pfizer och Allergan är en strategiskt mycket stark och värdehöjande transaktion som sammanför två stora läkemedelsbolag för att förändra liv till det bättre, säger Brent Saunders, vd och koncernchef för Allergan, i ett pressmeddelande.

I och med köpet kommer koncernkontoret att ligga på Irland där Allergan är registrerat och i New York kommer det globala operativa högkvarteret att vara.

Ian Read, Pfizers koncernchef, blir vd för det sammanslagna bolaget, medan Allergans vd blir huvudchef för det operativa arbetet. Det sammanslagna bolaget förväntas ha en styrelse bestående av 15 ledamöter. Elva från Pfizer och fyra från Allergan.

Affären beräknas slutföras under andra halvåret 2016.

Pfizer har tidigare försökt köpa upp Astrazeneca och lagt bud på läkemedelsföretaget som inte gått igenom. Ett köp av Astrazeneca hade inneburit att Pfizers huvudkontor hade kunnat flyttas till Storbritanninen och därmed hade även Pfizers skatt blivit lägre.