Pfizer får nej till kongress på golfanläggning

Läkemedelsindustrins Compliance Officer, CO, anser inte att en kongress
om tobaksberoende i  Dublin är etiskt försvarbar eftersom den ska
hållas på en golfanläggning. Pfizer har försökt  få dispens från
beslutet eftersom de redan bokat in flera läkare och forskare till
konferensen, men CO säger nej.

30 mar 2009, kl 13:04
0

Läkemedelsindustrins Compliance Officer, CO, värderar olika kongresser för att se om det är etiskt försvarbart att läkemedelsföretag sponsrar olika läkares deltagande i kongressen. Om kongressorten är för lyxig eller har för mycket betoning på fritidsaktiviteter kan CO besluta att läkemedelsföretag inte får sponsra några deltagare. Gör läkemedelsföretagen det ändå så bryter de mot Läkemedelsindustrins etiska regelverk och kan bli fällda.

I slutet av april anordnar Society for Research on Nicotine and Tobacco en kongress på CityWest Hotel i Dublin. Anläggningen har en stor golfbana i nära anslutning, och CO anser inte att det finns några särskilda logistiska skäl att förlägga kongressen till just den här anläggningen och gör därför bedömningen att läkemedelsföretag inte får sponsra deltagande i kongressen.

Men Pfizer har redan bokat in en svensk expertgrupp på kongressen och ber därför CO om att få dispens från beslutet. Enligt Pfizer finns det inget utrymme i programmet för att deras  resenärer att spela golf eller utöva någon annan fritidsaktivitet. Pfizer erbjuder sig också att boka in sina resenärer på ett annat hotell och sedan köra deltagarna till kongressen.

Men det hjälper inte. I sitt beslut skriver CO att han inte kan ge något företag dispens från sina beslut. Det spelar heller ingen roll om Pfizer bokar in sina deltagare på ett annat hotell eftersom själva grundproblemet är att kongressen är förlagd till en golfanläggning.

Pfizer hänvisar också till att CO:s beslut komplicerar företagets relationer med deltagarna eftersom de redan är inbokade. Här konstaterar CO att både han och NBL i tidigare beslut visat att det inte är ok med kongresser på golfanläggningar, och att det sedan januari 2008 är väl känt att företag inte bör sponsra deltagandet i sådana kongresser.

Pfizer kan överklaga CO:s beslut till NBL.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng