Annons
Får böta för utelämnad narkotikavarning

Får böta för utelämnad narkotikavarning

Sedan juli är Lyrica narkotikaklassat, men Pfizers marknadsföring av läkemedlet saknade narkotikavarning.

5 okt 2018, kl 08:51
0

Annons

Läkemedlet Lyrica, med den aktiva substansen pregabalin, är ett antiepileptikum som används för behandling av epilepsi, neuropatisk smärta och generaliserat ångestsyndrom hos vuxna.

Sedan den 24 juli i år är läkemedlet narkotikaklassat efter en dramatisk ökning av illegal handel med substansen, något som Läkemedelsvärlden rapporterat om.

I en anonym anmälan till Informationsgranskningsnämnden, IGN, påtalas att marknadsföring av Lyrica på webbplatsen pfizerpro.se, riktad till personal inom hälso- och sjukvården, saknar narkotikavarning.

Sådan information måste enligt läkemedelsindustrins etiska regelverk finnas lättillgänglig för alla narkotikaklassade läkemedel och kunna uppfattas även vid en snabb genomläsning.

IGN håller med anmälaren och konstaterar att narkotikavarning saknas på sidan och att marknadsföringen därför strider mot det etiska regelverket. Pfizer döms att betala en straffavgift på 90 000 kronor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng