Annons

Pengarna tillbaka om Lumigan inte fungerar

Företaget Allergan erbjuder från och med idag pengarna tillbaka till patienter och landsting om det visar sig att företagets glaukomläkemedel bimatoprost (Lumigan) inte fungerar för patienten ifråga.

15 aug 2005, kl 15:51
0

Ögondroppsberedningen Lumigan är ett så kallat me too-läkemedel som liknar Pfizers Xalatan. Lumigan har en marknadsandel på cirka fem procent.

Efter lyckade pilotprojekt i Nyköping och Jönköping sjösätter nu Allergan nationellt en modell som ger patienten och sjukvården pengarna tillbaka om läkemedlet inte fungerar.

Konceptet har tidigare testats i bland annat USA och Danmark (se artiklar länkade i högermarginalen).

Ett viktigt syfte är förstås att öka preparatets marknadsandel, men enligt Johan Marlowe, marknads- och försäljningschef på Allergan, finns fler.

? Det känns rätt i tiden att göra det här. Det kan ses som ett led i att återupprätta läkemedelsindustrins trovärdighet, säger han.

– Enligt studierna svarar inte cirka 20 procent av patienterna tillräckligt bra på behandlingen. Det känns fel att vi ska håva in pengar i dessa fall.

Patienter som inte fått effekt får tillbaka pengarna genom att skicka in sina apotekskvitton. En läkare måste dock ha intygat att effekten inte varit tillräcklig, närmare bestämt att det intraokulära trycket inte nått en förutbestämd målnivå.

? Även landstingen ersätts via månadsfakturor enligt en 80/20-modell. De får tillbaka 80 procent av den sammanlagda kostnaden eftersom de i genomsnitt betalar ungefär 80 procent.

? Läkemedelsindustriföreningen har indikerat att man ser positivt på det här, även om man tycker vi är tidigt ute.

? Jag tror inte Pfizer kommer att svara på det här, möjligen senare om det uppstår en rejäl debatt, säger Johan Marlowe.

Ann-Christin Tauberman, generaldirektör för Läkemedelsförmånsnämnden, är kritisk.
– Vi tycker inte att den här typen av återbetalning passar in
i vårt nuvarande subventionssystem, säger hon.