Pengarna tillbaka för indragna Lipobay

Nu lovar Apoteket AB att patienter som har hämtat ut den nyligen indragna blodfettsänkaren Lipobay får pengarna tillbaka.

15 aug 2001, kl 13:39
0

Annons

Alla patienter som har mer än hälften kvar av sina Lipobay-medicin får pengar tillbaks. Det lovar Apotekets informationschef Thony Björk. Apoteket har även varit i kontakt med Bayer, som tillverkar Lipobay, för att i sin tur få pengarna tillbaks.

? Den här sortens indragningar är mycket ovanliga. Jag är osäker på om det har hänt tidigare. De som har oöppnade förpackningar hemma får tillbaka hela summan som de har betalat, säger Thony Björk.

Däremot, om förpackningen är påbörjad men har mer än hälften kvar får patienten tillbaka hälften. Förpackningar som innehåller mindre än hälften får patienten inget för. Patienter ska tänka på att ta med sig kvittot för att få pengarna tillbaka.

Även i Danmark får patienterna tillbaka pengarna de lagt ut för att köpa Lipobay. Det beslutade den danska apotekarföreningen den 13 augusti. Apotekarföreningen reagerade efter det att flera patienter gått till apoteken för att få pengarna tillbaks men blivit nekade.
Enligt den danska köplagen ska apoteken betala tillbaka pengarna. Apoteken får sen i sin tur vända sig till Bayer med anspråk, precis som i Sverige.