Annons

Bayer drar in Lipobay

Risk för biverkningar i form av muskelpåverkan gör att Bayer väljer att med omedelbar verkan dra in Lipobay från apoteken.

8 aug 2001, kl 19:19
0

Annons

Läkemedelsföretaget Bayer meddelade i dag Läkemedelsverket och Apoteket AB att man med omedelbar verkan tills vidare drar in det blodfettsänkande läkemedlet Lipobay (cerivastatin). Apoteken har med omedelbar verkan slutat att expediera Lipobay och ska istället hänvisa patienterna till sin läkare.

Ett stort antal biverkningsrapporter har inkommit, rapporter som gällt Lipobay just i kombination med Lopid (gemfibrozil). Biverkningarna betecknas som allvarliga och gäller muskelpåverkan, rabdomyolys. Indragningen görs i samtliga länder där båda läkemedlen marknadsförs.

Risken är känd sedan tidigare och den 25 juni i år publicerade Läkemedelsverket ett observanda om risken att kombinera de båda preparaten. Biverkningen finns beskriven i produkmonografin och i FASS-texten till Lipobay samt även för andra statiner och för gemfibrozil.

Läkemedelsverket manar till försiktighet vid behandling även med andra statiner i kombination med fibrater.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng