Annons

Patient mot patent i Sydafrika

I mitten av april återupptas rättegången mot Sydafrikas regering som åtalats av 39 av världens ledande läkemedelsföretag för att bryta mot patenträtten. Många förespråkar nu en differentierad prissättning som en framkomlig väg.

5 jun 2002, kl 19:14
0

Annons

När striden om patenträtten återupptas i april har företagen av domstolen anmodats att redovisa vilka kostnader man har och hur vinsterna från försäljningen av aidsmedicinerna används. Läkemedelsföretagen hävdar att patentskyddet är en förutsättning för det avancerade forsknings- och utvecklingsarbete som bedrivs. Den sydafrikanska regeringen menar att detta också ska ställas i relation till de höga belopp som företagen lägger på marknadsföring av produkterna. Regeringens försvar hävdar också att utvecklingen av aidsmediciner till stor del finansierats av statliga medel.


Den sydafrikanska regeringen stödjer sig när det gäller import och egen tillverkning av bromsmediciner på en passus i det internationella avtalet som ger länder rätt att använda kopierade mediciner i händelse av nationell katastrof. Nästan fem miljoner människor i Sydafrika, och närmare 25 miljoner i södra Afrika är hiv-infekterade. Mycket få av dem har råd med kostnaderna för bromsmediciner som ligger på 100 ? 150 000 kronor om året.


 


Döms till döden


? Det är en prissättning som dömer människor till döden, konstaterar Magnus Walan på Diakonia, som är en av de svenska biståndsorganisationer som ställt sig bakom den sydafrikanska regeringens agerande.


? Om Sydafrika bryter mot internationell lagstiftning visar det bara att den i stort sett återspeglar den rika världens intressen. Den legalistiska hållning som företagen företräder är direkt oetisk, anser han.


Skilda priser i den fattiga och rika världen för livsviktiga läkemedel diskuteras nu bland annat inom EU. Läkemedelsbolagen är inte heller helt avvisande. Kanske är det bättre än att fattiga länder tar saken i egna händer och bryter mot patentreglerna. I Indien och Brasilien tillverkas till exempel bromsmediciner mot aids för omkring 3 500 kronor per patient och år. Det är fortfarande alldeles för högt pris för de flesta. Men betydligt lägre än det gängse priset 100 ? 150 000 kronor.


? Vi tror att prisdifferentiering kan vara en framkomlig väg, säger Ulf Edstedt, vd på Läkemedelsindustriföreningen, LIF.


? Förutsättningen är att man genom en internationell lagstiftning kan hindra att dessa läkemedel inte kommer in bakvägen till industriländerna. Det skulle underminera prissättningen på dessa marknader.


Pehrolov Pehrson vid Läkare utan gränser i Sverige tror också att det blir en differentierad prissättning.

? Företagen förlorar för mycket PR om man inte går med på det.