Annons

Patentpool ska öka tillgång på hiv-preparat

Genom att starta en patentpool hoppas det internationella organet Unitaid att tillgången på läkemedel mot hiv ska öka i låginkomstländer. Diskussioner om poolen har pågå under flera år och under nästa kan den bli verklighet. Men det hänger på att industrin är med.

17 dec 2009, kl 12:45
0

Diskussionen om en patentpool för hiv-läkemedel har pågått under flera år inom det internationella finansieringsorganet Unitaid som nu alltså fattat ett beslut. Unitaid är en del av Världshälsoorganisationen och det var vid ett styrelsemöte i veckan som man enades om den att etablera en licensbyrå som ska koordinera den internationella patentpoolen.

Tanken är att generikaföretag ska kunna tillverka läkemedel som säljs billigare till låginkomstländer trots att patenten för substanserna inte gått ut. Genom tillgången till pantenterade substanser hoppas man också att tillverkningen av nationspreparat i fasta doser ska ta fart, något som kan förenkla distributionen av läkemedlen till de behövande.

Att ansluta sig till poolen är frivilligt så att projektet lyckas bygger på att läkemedelsföretagen väljer att gå med. Men Ellen ´t Hoen, talesperson för Unitaid säger till Pharmatimes att intresset för att vara med är stort från företagen. De uppger också att de har identifierat 19 produkter från nio företag som är av intresse att ha med i en framtida patentbas..

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng