Patent för Losec Mups kvar

PRV, Patent- och registreringsverket, har förklarat  att tilläggsskyddet för Losecs kapslar inte längre gäller, men beslutet berör inte Losec Mups. Beslutet öppnar för generiskt omeprazol.

6 jun 2002, kl 08:38
0

Annons

Enligt rapporteringen i media såg det ut som om PRV beslutat att AstraZenecas patentskydd upphört ? men så är alltså inte fallet. Verket ogiltigförklarade tilläggsskyddet för den rena substansen omeprazol, som återfinns i kapslar. Eftersom Hässles kapslar inte längre är registrerade kan inte tilläggsskyddet för dem längre gälla.


Mups-tabletten innehåller däremot ett magnesiumsalt som skyddas av ett annat tilläggsskydd som fortfarande gäller.


 


Bäddar för generika


Företaget Scand Pharm är det enda med generiskt omeprazol i landet.


? Vi hoppas komma ut på marknaden redan under våren, säger Lennart Söderman, VD för Scand Pharm.


Eftersom Scand Pharm räknar med att lägga sig tiotals procent lägre i pris blir det svårt för parallellimportörerna att behålla lönsamheten.


Men sista ordet är inte sagt. AstraZeneca kommer att överklaga PRV:s beslut till Patentbesvärsrätten, uppger informationschefen Staffan Ternby.


? Detta är fullkomligt orimligt och vi kommer givetvis att gå vidare, säger han.


 


Tysk framgång


AstraZeneca har nått ytterligare en framgång i det utdragna kriget om omeprazolmarknaden i Tyskland. I februari hänsköts ett mål om giltigheten på företagets tilläggsskydd till EG-domstolen, och nu har den tyska federala patentdomstolen tillbakavisat kravet på ogiltigförklaring av substanspatentet.


Det var Merck-dura som drev processen för att ogiltigförklara patentet. Ett tiotal generikaföretag har tagit uppemot hälften av omeprazolmarknaden i Tyskland.


 


Sten Erik Jensen

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng