Påstående om plack-reduktion i kranskärl fälls

Påstående om plack-reduktion i kranskärl fälls

Företaget Amgen har marknadsfört injektionsmedlet Repatha med påståenden som saknar stöd, anser NBL.

19 apr 2018, kl 06:00
0

Annons

Repatha, med substansnamnet evolocumab, ges för att behandla hyperkolesterolemi eller blandad dyslipidemi hos vuxna, ensamt eller i kombination med andra blodfettssänkande läkemedel. I en annons för läkemedlet i tidningen Vaskulär Medicin finns en uppgift om att 64 procent av patienterna som fick ldl-sänkande behandling med Repatha i kombination med statin uppnådde en reduktion av plackvolymen i kranskärlen. Som en referens till påståendet anges en artikel i JAMA.

Men i produktresumén för Repatha finns ingen uppgift om att läkemedlet minskar plackvolymen i kranskärlen. Eftersom de branschetiska reglerna säger att alla budskap i ett läkemedels marknadsföring måste ha stöd i produktresumén, strider annonsen mot det etiska regelverket.

Det anser Läkemedelsverket som har anmält annonsen till branschens egen nämnd för bedömning av läkemedelsinformation, NBL, som är den instans som tar emot ärenden när en myndighet står som anmälare av marknadsföring av ett läkemedel.

NBL går på Läkemedelsverkets linje och anser också att annonsen strider mot det etiska regelverket. Amgen döms att betala en avgift på 90 000 kronor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng