Annons

Paracetamoltabletter får bara säljas på apotek

Från november får tabletter som innehåller paracetamol inte längre säljas i andra butiker utanför apoteken.

29 apr 2015, kl 09:24
0

Annons

Alldeles för många förgiftningar med paracetamol har fått Läkemedelsverket att säga nej till att tabletter med paracetamol säljs utanför apoteken. Stoppet gäller från och med första november i år. Däremot ska man fortfarande kunna köpa brustabletter, flytande lösningar eller stolpiller med paracetamol i daglighandeln.

Läkemedelsverket har genomfört en studie om antalet paracetamolförgiftningar mellan 2000 och 2013 och man har bland tagit blodprover vid misstänkta förgiftningsfall. Från 20 landsting har man analyserat 68 000 blodprover. I undersökningen har man även samlat in data från Socialstyrelsens patientregister, läkemedelsregistret och dödsorsaksregistret.

2013 registrerade man 1558 fall av förgiftningar vilket är en uppgång på 40 procent sedan 2009. Tillståndet att sälja paracetamol i detaljhandeln infördes i november 2009.

Man har också analyserar antalet telefonsamtal till Giftinformationscentralen från hälso-och sjukvården som kan kopplats till sjukhusvård av enskilda patienter med paracetamolförgiftning och de ökade från 529 under 2009 till 1161 under 2013. Den fortsatt ökande tendensen såg man även under 2014.

Idag finns ungefär 5000 registrerade försäljningsställen som har tillåtelse att sälja receptfria läkemedel utanför apotek.
– Beslutet grundar sig på en tydlig ökning av antalet förgiftningar till en oacceptabelt hög nivå. Det finns goda skäl att begränsa tillgängligheten av paracetamoltabletter för att skydda folkhälsan, säger Rolf Gedeborg, utredare vid Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng