Paracetamolbeslut överklagas

GSK överklagar Läkemedelsverkets försäljningsstopp för paracetamoltabletter i daglighandeln.

20 maj 2015, kl 16:01
0

Med hänvisning till en studie om förgiftningar med paracetamol införde Läkemedelsverket ett försäljningsstopp för tabletter med paracetamol utanför apoteken. Beslutet gäller från och med första november i år.
-Under tiden vi hade för att yttra oss innan Läkemedelsverket skulle fatta sitt beslut begärde vi ut de data som låg till grund för beslutet men vi fick avslag, säger Simon Rothstein Frankander, kommunikationschef för GSK som bland annat marknadsför Alvedon.

Den femte maj kom en dom från kammarrätten i Stockholm som säger att  bolaget ska få ta del av studien.

Nu har GSK beslutat att överklaga försäljningsstoppet till förvaltningsrätten i Uppsala. Bolaget vill att ärendet ska handläggas på nytt och att stoppet hävs.
– Vi anser att vi ska ha samma faktagrund inför ett beslut som Läkemedelsverket har. Vilka slutsatser vi skulle ha dragit blir hypotetiska men vi hade i alla fall fått möjligheten att analysera informationen, säger Simon Rothstein Frankander.

Läkemedelsverket har hänvisat till att man vill hålla på studiedata inför en vetenskaplig publikation och att läkemedelsbolagen därför får vänta innan de kan få all information.
– Det hela är väldigt binärt: antingen finns det en handling eller så finns det inte en handling. Om en handling finns hos myndigheten så är den upprättad och då bör den vara offentlig såvida den inte omfattas av sekretesslagstiftning, säger Simon Rothstein Frankander.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng