Fler unga använder adhd-läkemedel

Socialstyrelsens rapport visar på en ökad användning av adhd-medicinering till barn, framförallt bland pojkar.

20 maj 2015, kl 11:29
0

I Socialstyrelsen nya rapport framkommer det att medicinering med metylfenidat mot adhd stadigt ökat från 2006 till 2014 i alla åldersgrupper förutom bland de allra minsta.

Det har tillkommit nya användare de senaste åren vilket kan förklara uppgången och det är framförallt i åldern 10-17 år som adhd-läkemedlet används. I denna åldersgrupp använder fem procent av pojkarna medicinen medan två procent av flickorna gör det.

Socialstyrelsen tror att dagens nivåer av läkemedlet motsvarar förekomsten av adhd och att förskrivningen därför kommer att stabiliseras.

I statistiken kan man också se att det finns stora regionala skillnader i förskrivningen vilket är en följd av att antalet adhd-diagnoser varierar mycket på olika platser i landet. Ännu större är skillnaden på kommunal nivå där 12 procent av pojkarna i Nykvarn mellan 10 och 17 år får adhd-behandlingen. I Essunga, Karlsborg, Håbo och Älvkarleby ligger användandet på samma nivåer.

En mycket lägre nivå ses däremot i Värnamo, Rättvik, Ulricehamn och Emmaboda med omkring 1,5 procent. Vad skillnaden kan bero på vet man i dagsläget inte. Myndigheten anser att man måste skaffa sig mer kunskap om detta.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng