Annons

Oxytocin kan påverka antisocialt beteende

Hormonet oxytocin kan vara nyckeln för framtida behandling av aggressivitet och antisocialt beteende, visar ny studie.

30 sep 2015, kl 10:03
2

Annons

Drygt 3 500 ungdomar deltog i studien som forskare vid Sahlgrenska akademin genomförde. Enligt studien kan ”må bra-hormonet” oxytocin vara inblandat i regleringen av antisocialt och aggressivt beteende hos människor.

– Resultaten tyder på att oxytocin eventuellt skulle kunna användas som behandling av aggressivitet, säger Lars Westberg, forskare vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

I studien studerade forskarna genen för oxytocins receptor, i två grupper hos ungdomar som samlats in av Svenska Tvillingregistret.

Även om den genetiska variationen var liten hittades ett samband mellan oxytocin och antisocialt beteende i en första studie och i en uppföljande studie hittades ett liknande samband.

Resultaten har publicerats i Molecular Psychiatry, den 22 september.

 

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Undrar hur lång tid det tar innan det kablas ut nyheter om alla stackars kriminella som åkt in i fängelset pga oxytocinbristen.

  2. Undrar hur länge det tar innan sådan medicinering blir obligatorisk som tillsats i skolmaten…

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng