Annons

Ovetande östtyskar testade läkemedel

Enligt tidningen Der Spiegel lät läkemedelsföretag från väst testa sina mediciner på ovetande östtyskar.

14 maj 2013, kl 10:01
1

Annons

Mer än 50 000 personer i dåvarande Östtyskland ska enligt tidningen, som hänvisar till tidigare okända dokument från underrättelsetjänsten och hälsoministeriet, fungerat som försökspersoner för läkemedelsföretag utan att ha vetat om det.

Läkemedelsförsöken ska ha gällt bland annat hjärtmediciner och antidepressiva medel och ha genomförts på cirka 50 sjukhus i dåvarande Östtyskland. Totalt ska runt 600 olika försök, som pågick ända till Berlinmurens fall 1989, ha genomförts.

I många fall hade de inblandade patienterna inte någon aning om att testerna utfördes. I en del fall utfördes tester på personer utan möjlighet att ge sitt tillstånd. Till exempel testade företaget Charité Boehringer-Mannheim, nu en del av Roche-gruppen, anemimedicinen EPO på 30 för tidigt födda barn. En grupp alkoholberoende med svår delirium, utan möjlighet att ge sitt godkännande användes av företaget Bayer för att testa nimodipin, en medicin som används för att öka blodcirkulationen i hjärnan.

De västerländska läkemedelsföretagen ska ha betalat runt 3,4 miljoner kronor för vissa test. 

Läkemedelsförsöken på östtyska medborgare orsakade också dödsfall, enligt Der Spiegel, bland annat på ett sjukhus i Magdeburg där företaget Sandoz testade en blodtrycksmedicin.

I Tyskland ställs nu krav på att samarbetet mellan den forna östtyska staten och läkemedelstillverkarna utreds vidare.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng