Oro för försäljning av extempore

Läkemedelsindustriföreningen Lif vill att regeringen ska ta fram
tydligare regler om när så kallade extemporeläkemedel ska användas.

17 dec 2010, kl 12:49
1

Hittills har den största delen av extemporeläkemedel, läkemedel som specialtillverkas till en eller en liten grupp patienter läkemedel, tillverkats av det statliga bolaget APL. I och med omregleringen är marknaden öppen för andra och snart kommer troligen de första nya extemporeapoteken att få klartecken från Läkemedelsverket.

Det här är något som oroar branschorganisationen Lif som i ett brev till socialdepartementet begär en utredning av tillverkningen och försäljningen. Anledningen är att de befarar att extemporemedlen kommer att konkurrera med industriellt tillverkade och godkända läkemedel eftersom frågan inte är tillräckligt reglerad. Meningen är att exptemporeberedningar bara ska användas om det inte finns motsvarande behandlingar tillverkade industriellt.

Lif skriver att regeringen bör se över behövs bestämmelser som uttryckligen reglerar att extempore bara ska användas i undantagsfall. Annars, befarar de, kommer en dessa medel konkurrerar med patenterade läkemedel på ojämlika villkor.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Kan inte vara mycket pengar att hämta, tror inte att Lif behöver oroa sig. Om någon ska oroa sig är det nog patienterna, vem sörjer för god kvalitet av icke godkända läkemedel?