Opioider fungerar bäst för äldre

En amerikansk studie visar att äldre smärtpatienter inte utvecklar tolerans mot opioider i samma utsträckning som personer under 50 år. Det innebär att äldre personer inte behöver gå upp i dos för att få tillräcklig smärtlindring och inte behöver vara lika tveksamma till behandlingen, menar forskarna. Totalt 104 patienter under 50 år och 102 över […]

13 jun 2005, kl 11:35
0

Annons

En amerikansk studie visar att äldre smärtpatienter inte utvecklar tolerans mot opioider i samma utsträckning som personer under 50 år. Det innebär att äldre personer inte behöver gå upp i dos för att få tillräcklig smärtlindring och inte behöver vara lika tveksamma till behandlingen, menar forskarna.
Totalt 104 patienter under 50 år och 102 över 60 år ingick i studien. Båda grupperna kom upp i maximal dos efter cirka 14 månaders behandling. Men för den äldre gruppen var dosen då hälften så hög som för yngre patienter, 211 mg respektive 452 mg per dag.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng