Annons

Opdivo når inte målen – fas III-studie avslutas

Bristol-Myers Squibb, BMS, avslutar fas III-studie med PD1-hämmaren Opdivo, nivolumab. Effektmålen för progressionsfri överlevnad nåddes inte.

10 aug 2016, kl 09:31
0

Annons

Läkemedlet Opdivo testades på patienter med tidigare obehandlad avancerad icke-småcellig lungcancer men nådde inte målet för progressionsfri överlevnad. Nu avslutar BMS studien.

I studien randomiserades 541 patienter med avancerad icke-småcellig lungcancer till behandling med Opdivo, 3 mg/kg intravenöst varannan vecka eller kemoterapi. Det huvudsakliga effektmåttet progressionsfri överlevnad bedömdes hos patienter vars tumörer uttryckte biomarkören PD-L1 på mer än 5 procent av cellerna.

Studien som var utformad att svara på frågan om fördelen med Opdivo som monoterapi i en bred patientpopulation nådde inte de uppsatta målen.

Företaget kommer att göra en fullständig utvärdering av studiens data och arbeta med en framtida presentation av resultaten, enligt ett pressmeddelande.

Förra sommaren levererade läkemedelsbolaget Merck positiva resultat för Keytruda, pembrolizumab, som första linjens behandling av patienter med icke-småcellig lungcancer. I den studien valde man dock att ha med patienter med relativt höga nivåer, 50 procent, av biomarkören, PD-L1, som anger att patienterna mycket sannolikt drar nytta av behandlingen. I BMS aktuella studie valde man i stället att bredda den potentiella patientgruppen och sänkte tröskeln till att patienterna skulle ha minst 5 procent av biomarkören.

Opdivo används i dag för att behandla vuxna med framskriden melanom, icke-småcellig lungcancer och njurcellscancer. Detta gäller för patienter som tidigare fått annan behandling samt för patienter med metastaserad icke-småcellig lungcancer av icke-skivepiteltyp samt som monoterapi för behandling av vuxna med avancerat, icke-resektabelt eller metastaserande, melanom.

Läkemedlet innehåller den aktiva substansen nivolumab som är en human monoklonal antikropp, ett slags protein designat för att känna igen och binda till specifika målsubstanser i kroppen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng