Ondansetron för tidigt utvecklad alkoholism

Ondasteron (Zofran), ett medel för behandling av illamående vid kemoterapi, har även visat effekt vid en annan kliniska användning ? behandling av tidigt utvecklad alkoholism. Det rapporterar amerikanska forskare i den vetenskapliga tidskriften JAMA (2000;284: 963?71, 1016?17).Tidigt utvecklad alkoholism skiljer sig från sent utvecklad alkoholism genom att det kan kopplas till en större serotonerg avvikelse […]

21 jun 2002, kl 18:20
0

Annons

Ondasteron (Zofran), ett medel för behandling av illamående vid kemoterapi, har även visat effekt vid en annan kliniska användning ? behandling av tidigt utvecklad alkoholism. Det rapporterar amerikanska forskare i den vetenskapliga tidskriften JAMA (2000;284: 963?71, 1016?17).
Tidigt utvecklad alkoholism skiljer sig från sent utvecklad alkoholism genom att det kan kopplas till en större serotonerg avvikelse och antisocialt beteende. Därför kan individer med tidigt utvecklad alkoholism vara mottagliga för behandling med ett selektivt serotonergt medel. Det var utgångspunkten för en studie av den amerikanske forskaren Bandkloe A Johnson och kolleger vid universitet
i Texas Health Science Center i San Antionio, USA.
I studien ingick 271 patienter i åldern 25 till 65 år med alkoholism klassad som DSM-III (DSM är ett system för indelning av psykiska sjukdomar).
De fick ondansetron i doser om 1 eller 4 respektive 16 µg/kg alternativt placebo två gånger om dagen i elva veckor.
Johnsons grupp fann att patienter vars alkoholism hade utvecklats före 25 års ålder och som hade fått ondansetron rapporterade signifikant mindre alkoholkonsumtion än de som hade fått placebo. Denna effekt var mest uttalad hos patienter med tidigt utvecklad alkoholism som tog dosen 4 µg/kg. Skillnaden i alkoholintag bekräftades genom mätning av plasmakoncentrationer av en markör för alkoholkonsumtion. Ondansetron hade inte denna effekt på patienter vars alkoholism startat efter 25 års ålder. 
Den positiva effekten av en så liten dos ondansetron vid behandling av patienter med tidigt utvecklad alkoholism överensstämmer med tidigare djurstudier där man har visat dess icke belönande effekt vid alkoholkonsumtion. Det stärker också hypotesen att 5-HT receptorer är viktig för alkoholens effekt i hjärnan, skriver forskarna.
Resultaten av dessa studier visar att ondansetron skulle kunna användas för behandling av patienter med tidigt utvecklad alkoholism medan en selektiv serotoninupptagshämmare kan användas på patienter med låg risk, en grupp som karaktäriseras av sent utvecklad alkoholism.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng