Annons

Olaglig läkemedelsförsäljning stoppas på InternetApoteket

På det nystartade företaget InternetApotekets hemsida marknadsförs kosttillskott på medicinska indikationer. Detta är olaglig läkemedelsförsäljning i lagens mening och kommer därför omedelbart att stoppas.? Jag vill inte ha en oseriös stämpel, säger Johanna Engelin-Verdugo som ansvarar för InternetApoteket, därför kommer jag ta bort allt som inte stämmer. Läkemedelsverket kommer dock sannolikt att gå ännu längre och förbjuda preparaten helt.

20 jul 2002, kl 16:58
0

InternetApoteket är ett nystartat företag vars affärsidé är att sälja naturläkemedel och kosttillskott på postorder via Internet. InternetApoteket ska inte på något sätt förväxlas med Apoteket på Internet som är Apoteksbolagets hemsida och som startade precis samma dag, den 1 april i år. På InternetApotekets hemsida kan man ?gå runt? bland preparaten och lägga dem i en virtuell kundvagn. Hemsidan räknar själv ut hur mycket man har handlat för och man måste beställa varor för minst 150 kronor för att man ska få sin order expedierad. Men det är inte så svårt. Efter någon eller några minuter kan man ha lagt varor för tusentals kronor i sin kundvagn eftersom det hör till ovanligheterna att preparaten kostar under hundralappen.
Enligt företagets grundare och den som är ansvarig för verksamheten, Johanna Engelin-Verdugo, är alla produkter som företaget säljer produktkontrollerade av Hälsokostrådet ? hälsokostbranschens samarbetsorgan. Detta innebär att produkterna garanterat inte innehåller några gifter och att de aktiva ämnen som påstås finnas i preparaten verkligen finns där, men det har ingenting med någon dokumenterad effekt att göra.


?Lika effektivt som värktabletter?
Att varorna på InternetApotekets hemsida är produktkontrollerade av Hälsokostrådet innebär inte heller att det som hävdas om dem i InternetApotekets information har kontrollerats och godkänts.
Bland produkterna på InternetApotekets hemsida finns t ex preparatet Lyprinol som sägs innehålla en fleromättad fettsyra som utvinns ur Nya Zeeländska musslor. Lyprinol är, enligt InternetApoteket ?lika effektivt som värktabletter vid ledbesvär?. Företaget skriver vidare på sin hemsida att ?vanliga värktabletter t ex Magnecyl, Naproxen verkar genom att reducera ?inflammationsdrivande? ämnen som exempelvis leukotriener. På samma sätt fungerar Lyprinol, men utan biverkningar som ofta skadar magslemhinnan. Lyprinol kan med fördel också kombineras med värktabletter så att användandet av dessa kan reduceras till ett minimum ? utan biverkningar.?
? Att hävda detta gör Lyprinol till ett läkemedel, säger Barbro Gerdén ansvarig för kontrollen av naturläkemedel på Läkemedelsverket. Och eftersom preparatet inte är godkänt som läkemedel i Sverige är detta fråga om olaglig läkemedelsförsäljning.
Lyprinol är egentligen klassat som ett kosttillskott och för kosttillskott får man inte hävda någon medicinsk effekt alls.


?Testat på djur?
Johanna Engelin-Verdugo på InternetApoteket säger sig vara medveten om att det är förbjudet att hävda att kosttillskott har någon medicinsk effekt och att hon är ansvarig för allt som står på hennes hemsida. Hon säger också att hon snarast ska gå igenom dessa texter och ta bort alla eventuella felaktigheter. Samtidigt hänvisar hon till importören Remedia Naturläkemedel när det gäller jämförelserna mellan Lyprinol och värktabletter.
? Man har testat preparatet i djurstudier och jämfört det med värktabletter innehållande ibuprofen, säger Per Varnstam på naturläkemedelsföretaget Remedia.
Några jämförande studier på människor finns inte, men preparatet håller just nu på att testas i en liten humanstudie i Skottland ? då jämförs det dock inte med värktabletter eller placebo utan med ett annat musselextrakt.
? Jag skulle aldrig drömma om att gå ut med sådana här påståenden i en annons för Lyprinol utan InternetApoteket kan möjligen ha tagit denna text från ett pressmeddelande från oss, säger Per Varnstam. Man måste skilja väldig noga på vad man säger i ett pressmaterial och vad man kan säga i sin marknadsföring.
Per Varnstam kommer därför också genast att försöka se till att påståendena om Lyprinol försvinner från InternetApotekets hemsida.
Förutom preparatet Lyprinol är även försäljningen av kosttillskottet Zinax på InternetApotekets hemsida, enligt Läkemedelsverket olaglig. Zinax innehåller ingefära och påstås ?lindra morgonstelhet och ömhet?. Precis som för Lyprinol är detta en medicinsk indikation och gör därmed preparatet till ett läkemedel som säljs olagligt.
Även detta påstående säger sig Johanna Engelin-Verdugo vilja titta närmare på och ta bort om det visar sig vara olagligt. Men det kommer sannolikt inte att räcka. Produkterna är så lika läkemedel att Läkemedelsverket ifrågasätter deras användning som kosttillskott och kommer därför sannolikt att förbjuda dem att säljas över huvud taget. 



Fotnot: De felaktiga medicinska påståendena är nu borttagna från InternetApotekets hemsida tack vare Läkemedelsvärldens undersökningar. Inom kort kommer sannolikt även preparaten Lyprinol och Zinax att vara borta från marknaden.